VIDEO PROJEKTI

PRENOVA MESTNIH INTERIERJEV

VABIMO VAS NA OTVORITEV RAZSTAVE V OKVIRU PROJEKTA

Študentske intervencije za oživitev stargea mestnega jedra Maribora

Interier, tako imenovana 'otipljiva arhitektura', velikokrat ostane neopažena, saj je po navadi skrita za bolj ali manj slikovitimi mestnimi fasadami. Vendarle igra pomembno vlogo, saj predstavlja tako izvor kakor tudi odraz življenja urbanih središč. Z drugimi besedami - širšo sliko uličnega utripa določenega mestnega predela, si lahko dokaj natančno ustvarimo na podlagi analize tipične javne ali zasebne notranjščine. Za oživitev mestnih središč torej niso nujno potrebni bahaški megalomanski arhitekturni projekti, ampak zadostujejo manjši, premišljeni, vsebinsko smiselni posegi v zasnovo obstoječih notranjih prostorov.

Javni poziv

Enega izmed projektov, katerega cilj so enostavne, cenovno dostopne in učinkovite oblikovalske rešitve, so v sodelovanju z Zavodom Maribor 2012 ter univerzitetnim središčem RAZ:UM pripravili na Oddeleku za arhitekturo, Fakultete za gradbeništvo. V obliki javnega poziva so v mesecu februarju, preko spleta in javnih občil, povabili lastnike in upravljalce lokalov, umeščenih v historično mestno jedro, k skupnemu premisleku o trenutnem stanju mestnih interierjev ter jim za spodbudo ponudili izdelavo idejne zasnove preureditve lokala. Ob tem naj bi prejeli še finančno podporo za nakup materiala (barv, svetil, pohištva, ...) v vrednosti do tisoč Evrov za tistega, ki bo prenovo dejansko izvedel. Vabilu se je odzvalo precejšnje število lastnikov tako javnih kot zasebnih lokalov, izbrani pa so bili sledeči: Kavarna Barista, Kavarna Sova, Planet bar, Pekarna Drava, Urarstvo Lalič-Kokot, Slomškova knjigarna, Central Bucks Caffe, kot tudi Hiša znanosti-Center eksperimentov, Zavod Udarnik ter 'živa dvorišča'.

V projekt, katerega bistvo je predvsem ozaveščanje ljudi v zvezi s prostorsko problematiko, dodano vrednost pa predstavljajo konkretne rešitve in realizacija prenove, so bili vključeni tudi študentje tretjega letnika študijskega programa arhitektura. Večina se jih je na tak način prvič srečala z arhitekturno realnostjo in dobila priložnost pripraviti oblikovalsko zasnovo, ki ne bo ostala le na papirju.

Poleg obravnavane tematike oblikovanja interierja, predavanj in seminarja, ki so se pod vodstvom dr. Kaje Pogačar in asist. Marka Jaušovca zvrstili v okviru študijskega procesa, so študentje aktivno sodelovali tudi z lastniki prostorov – t.i. investitorji. Na podlagi izvedenih analiz prostorov in konceptualnih zasnov prenove so le-te pod vodstvom mentorjev predstavili lastnikom, ki so rešitve ovrednotili ter izbrali tiste projekte ali dele projektov, ki bodo v prihodnje tudi realizirani.

Razstava

Prvi sklop projekta Prenova mestnih interierjev se je 23. maja zaključil v razstavnem prostoru Hiše arhitekture Maribor, na Mladinski ulici 3. Razstavljenih je bilo 29 oblikovnih rešitev za 10 obravnavanih prostorov, poleg plakatov pa so bili na ogled postavljeni tudi posamezni kosi pohištva iz kartona, ki je nastalo v sodelovanju med študenti arhitekture in podjetjem Karton Division. Razstavljene rešitve so prikazale različne oblikovalske pristope avtorjev, subjektivne želje in zahteve investitorjev, predvsem pa specifično problematiko vsakega prostora posebej. Posegi se tako razlikujejo po programski funkciji, obsegu prenove ter splošnemu pristopu k snovanju ideje. Investitorji so lahko izbirali med intervencami, ki so izdatneje posvečale pozornost bodisi barvam in svetlobi, oblikovanju unikatnega pohištva ali pa recikliranju in ponovni uporabi elementov iz različnih materialov.

Pohištvo iz kartona

Študentje so v okviru projekta uspešno sodelovali tudi s podjetjem Karton Division, pionirjem kartonskega pohištva v Sloveniji. Na sedežu podjetja so jih podučili o možnostih 'konstrukcijske' rabe kartona, nato so kartonsko pohištvo zasnovali za projekte prenove interierjev. Posamične izdelke so pri podjetju poskusno tudi izdelali, tako so bili predstavljeni na ogled in uporabo v razstavišču Hiše arhitekture Maribor.

Izdelava pohištva iz kartona je za današnji čas še posebaj aktualna. Upošteva namreč pomembno komponento hitrosti prenosa ideje v serijsko proizvodnjo izdelka, pomembni vidiki so tudi enostaven transport zaradi majhne teže izdelkov, enostavna montaža proizvodov, začasnost uporabe in reciklaža izdelka po prenehanju uporabe. Novodobni investitorji postajajo vedno bolj ekološko osveščeni, koncept mobilnega kartonskega pohištva pa predstavlja ekološko-moderno 'eco-chic' filozofijo oblikovanja, pri tem pa ohranja svojevrstno estetiko. Za uporabnika predstavlja zanimivo razmerje med udobnim in ekstremnim, za načrtovalce pa socialen in ekološko trajnosten produkt, primer netipičnega konstrukcijskega materiala, ki mu dodamo novo funkcijo in pomen.

Izvedba

'živa dvorišča', program, ki oživlja skrite mestne kotičke in k temu spodbuja predvsem meščane same, je v projekt Prenove mestnih interierjev vključen še posebej aktivno. Stara meščanska stanovanja s pripadajočim dvoriščem na Orožnovi 7, so se v zadnjem mesecu spremenila v živo gradbišče. Skozi organizirane ali spontane delovne akcije, pod vodstvom Katje Beck Kos in Polonce Podgoršek, katerih udeleženci so še posebej angažirani prebivalci mesta ter študenti, dobivajo omenjena stanovanja novo podobo ter vsebino. Po idejni zasnovi skupine študentov, nastali v sklopu Prenove mestnih interierjev, se spreminjajo v ateljeje, ki bodo v prihodnosti nudili prostor umetniškim delavnicam, performansom, literarnim večerom ter podobnim dejavnostim.

V okviru projekta Prenove mestnih interierjev je v teku tudi prenova interierja 'Hiše znanosti – Centra eksperimentov' Maribor, na Glavnem trgu 19, v Mariboru. Gre za preobrazbo bivše trgovine s čevlji, v znanstveno-raziskovalno razstavišče. Namen je približati znanost vsem

starostnim skupinam. Prenove se je lotila skupina treh študentov, za katere je bilo to prvo srečanje z zahtevami naročnikov, Bojana Musila iz Hiše Znanosti in Dragice Marinič Center eksperimentov Maribor, ter realizacijo. Pri prenovi intererja so se osredotočili na pojavnost fasade, ki bo pritegnila mimoidoče k obisku ter subtilno prenovo notranjosti, v črno-beli barvni kombinaciji, s čimer so večji del pozornosti prepustili znanstvenim eksperimentom. Potreben je bil tudi nakup osnovne opreme za nemoteno delovanje, katerega pretežni del predstavlja lastno oblikovano pohištvo iz lesa in kartona. V prostoru se vztrajno polni tudi stena s podpisi predavateljev, kar nakazuje na vse večjo obiskanost prostora, s čimer je glavni cilj projekta vsekakor dosežen.

Projekt Prenova mestnih interierjev bo epilog dočakal v drugi polovici leta 2012. Prvi rezultati prenove desetih prostorov bodo vidni, ne bodo se kazali le v obliki brošure z zbranimi rešitvami, ampak bo vanje možno tudi vstopiti, jih otipati in uporabiti. Ob tem so cilji projekta zastavljeni tudi dolgoročno: spremembe v prostoru, tudi minimalne, so s strani širše javnosti hitro opažene in ovrednotene. Te vrednostne sodbe, kakršnokoli konotacijo že imajo, so posledica bolj ali manj tehtnega premisleka o obravnavanem prostoru. Premislek o katerikoli stvari pa praviloma pomeni, da je izpolnjen prvi, minimalen pogoj za določen napredek. Ob koncu projekta si torej želimo čim več raznovrstnih odzivov javnosti, ki bodo sprožali razmislek in debato o prostoru v katerem živimo. Le tako bomo do njega vzpostavili odnos in se začeli zavedati pomena, ki ga ima na naše bivanje in delovanje.

Besedilo: Matic Gselman

Fotografije: Andrej Pohajda

 

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem