PDF Video

Hiša Arhitekture Maribor

Design AVhod

Kje: HAM, malo razstavišče
Kdaj: 07.02.2012 ob 18:00
Trajanje: 07.02.2012 - 14.02.2012

Hiša arhitekture Maribor nima hiše, je pa dobila dom. Dom v obliki programskega sklopa RAZ:UM EPK 2012, ki združuje več kot trideset projektov Univerze v Mariboru v domeni Evropske kulturne prestolnice 2012. Z sobotno otvoritvijo projekta Hiša arhitekture Maribor in spremljajoče razstave natečajnih rešitev, nismo dočakali le novega dogodka prizorišča evropske prestolnice kulture, temveč tudi novo etapo v fazi razvoja sodobne arhitekture in njene misli v severovzhodnem koncu Slovenije, rezultat dela kritične mase arhitekturno občutljivih posameznikov.

Tik preden je v soboto, 16. januarja 2012, Maribor prevzel naziv kulturne prestolnice, se je na Mladinski ulici 3, zbrala množica obiskovalcev pred arhitekturno instalacijo, ki uokvirja vstop v majhno razstavišče, ki naj bi delovalo skozi vse leto. Otvoritev je potekala na prostem, kjer so zbranim spregovorili: Mitja Čander, programski vodja EPK, ki je pozitivno spregovoril o vlogi in pomenu Univerze v projektu evropske prestolnice kulture, rektor Univerze v Mariboru, Danijel Rebolj, je predstavil poslanstvo ideje RAZ:UM-a kot Razvojno raziskovalnega ter umetniškega središča Univerze v Mariboru, univerzitetni arhitekt Uroš Lobnik pa je kot vodja projektov Univerze v Mariboru spregovoril o programskem sklopu Hiše arhitekture Maribor (HAM), ki bo s svojimi programi nudila vpogled v arhitekturno dogajanje, promovirala sodobno arhitekturo in povezovala uporabnike z načrtovalci, projektanti, teoretiki ter investitorji. Osnovno delovanje HAM je trenutno osredotočeno na mesečno pripravo razstav, ki bodo postavljene predvsem v razstavišču na Mladinski ulici, nekaj pa se jih bo zvrstilo tudi na drugih lokacijah po mestu. V uvodnem govoru se je Uroš Lobnik zahvalil vsem sodelujočim in povedal: "Gre za odpiranje še enega kreativnega polja - polja razstav in natečajev." Razstave bodo spremljala predavanja, delavnice, diskurzi, izdaje katalogov in bodo vpete na elektronskem spletnem portalu, na katerega še čakamo. S kontinuiteto delovanja, aktivnim povezovanjem laične javnosti in specialistov, z odgovori na dileme v arhitekturnem oblikovanju, bo HAM zagotovo pridobila poleg programskega "doma" tudi svojo "hišo" in se bo po zaključenem projektu vzpostavila v prostoru kot institucija, prepotrebna ob univerzitetnem študijskem programu arhitekture, ki bo letos oblikoval prve magistre arhitekture v Mariboru.

Arhitekturna skulptura

Avtor razstave in koordinator izvedbe projekta DesignA Vhod, asistent Marko Jaušovec, je predstavil idejo in izvedbo projekta. Avtorice izstopajoče arhitekturne skulpture, Katja Bedič, Jerneja Muraus in Ana Simonič, ki je postavljena na podest vhoda v razstavišče, so študentke drugega letnika programa arhitektura, na Fakulteti za gradbeništvo, Univerze v Mariboru. S pomočjo šestih sošolcev so postavile instalacijo, ki je nastala pod mentorstvom Marka Jauševca, v sklopu predmeta Arhitekturna vizualizacija, ki ga vodi izr. Prof. Vojko Pogačar.

V okviru predmeta je bil za študente drugega letnika arhitekture razpisan anonimen, enostopenjski natečaj za oblikovanje instalacije pred vhodom razstavišča HAM. Vsi študenti so dobili v lanskem novembru in decembru priložnost potegovati se za izvedbo prvonagrajene rešitve, kar je predstavljalo svojevrsten izziv. Žirija v sestavi: Uroš Lobnik (predsednik žirije), Mirko Premrov (dekan FGUM), Peter Šenk in Marko Jaušovec je med šestnajstimi prispelimi predlogi decembra izbrala rešitev ter izdelala koncept za njegovo izvedbo. Natečajna izhodišča so pred študente postavila zahtevo, da oblikujejo instalacijo iz stotih lesenih palic, največ meter in pol dolžine. Izziv so študenti arhitekture videli predvsem v dejstvu, da je prinesel projekt možnost soočenja z materialom, orodjem, žagami, lestvami, vijaki, kladivi, statiko in izvedbenimi detajli v okviru študijskega procesa, kar je zaenkrat žal redkost, pozabljena v senci vizualizacij in predstavitvenih tehnik. 
Ključna vrednost prvega izvedenega projekta Hiše arhitekture Maribor ni le v promociji, temveč predvsem v povezovanju študijskega procesa z aktualnimi natečaji in omogočanje pridobivanja znanja ter obvladovanja novih učnih vsebin s pomočjo fizičnega ustvarjanja v dejanskem prostoru, kar nedvomno predstavlja učni proces, ki najbolj neposredno razvija sposobnosti in spretnosti arhitekturnega izražanja ter razumevanja prostora.

Izdelava in postavitev skulpture

Po idejni zasnovi in izboru je sledilo trodimenzionalno skeniranje modela za pripravo osnove, na podlagi katere je Mitja Papinuti, inženir gradbeništva podal statično poročilo. Sledila je groba izdelava sestavnih delov, ki se izvajala  tri dni v prostorih Fakultete za strojništvo, nakar je sledil »zabaven« ročni transport skozi mestno središče, ki se ga študenti spominjajo predvsem zaradi reakcij ljudi, ki so zrli vanje in se čudili veliki rdeči rogovili. Za izdelavo skulpture  so avtorice uporabile več kot dvesto rdeče pobarvanih palic, dolgih največ sto centimete,, ki privijačene tvorijo kvadratne okvirje, s katerimi se konstrukcija vzpenja nad vetrolovom razstavišča, se na svoji poti loči v dva kraka  ter se ponovno združi v skupnem stičišču, v najvišji točki instalacije. V koncept oblikovanja paličja so študentke vključile slogan, ki se pojavi na letvah kot stencil črkovni zapis, citat Dana Ricea: "There are there forms of visual art: Painting is art to look at, sculpture is art you can walk around, and architecture is art you can walk through." (Obstajajo tri oblike vizualne umetnosti: slikarstvo je umetnost, ki jo opazujes, kiparstvo je umetnost, ki jo lahko obkrozis, arhitektura pa je umetnost, skozi katero lahko gres.) Formo, sporočilnost in prepoznavnost instalacije, ki jo je strokovna žirija izbrala za izvedbo si lahko ogledate še ves mesec.

O razstavi

Strokovna žirija je podelila še tri priznanja, dve instalaciji pa je uvrstila v izbor. Vsi natečajni projekti so predstavljeni v pregledni postavljeni razstavi DesignA Vhod, z vertikalno nanizani predstavitveni plakati. Enotna grafična podoba je povezala rešitve, ki so bile predstavljene z risbami, računalniškimi vizualizacijami in teksti, nekatere bolj, druge manj vešče. V osrednjem delu so postavljene makete arhitekturnih zasnov, ki so izgubile povezavo s svojimi matičnimi plakati, z ločeno postavitvijo in umestitvijo vseh modelov ob eno razstavno steno. Zaradi zgoščenosti razstavnega prostora in bogatega obiska so se obiskovalci po pregledu del  zadrževali v sosednjem, večjem prostoru, kjer je ob projekciji fragmentov iz procesa ustvarjanja zmagovalne rešitve in njene postavitve v prostor, potekalo živahno diskutiranje. Študenti, akterji univerze, fakultet in simpatizerji pa upamo, da so se vnela nova potrebna razmišljanja o prostoru in arhitekturi v Mariboru. Razstava bo na ogled do 31. januarja , vsak, dan, razen v nedeljo med 9.00 in 18.00 uro. Razstavo spremlja lično oblikovan katalog, delo študenta arhitekture, Maja Medena, ki je tudi avtor logotipa Hiše arhitekture Maribor. Razstava in ogled procesa izvedbe projekta bo do naslednjega  tedna na ogled tudi na spletni strani pod domeno raz.um.si.

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem