LETAK

MESTO : ROB

mednarodna urbanistično arhitekturna delavnica MARIBOR - JUG

Kje: HAM, Mladinska 3, Maribor
Kdaj: 05.09.2012 ob 18:00
Trajanje: 05.09.2012 - 01.10.2012

Razstava urbanističnih rešitev obravnava prostor na južnem delu Maribora, ki so ga obravnavali študentje in njihovi mentorji iz treh fakultet, Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, Fakultete za arhitekturo v Pescari ter Gradbene fakultete Univerze v Mariboru, programa arhitektura. Z mednarodno urbanistično delavnico so bile predstavljene študije in vizije razvoja južnega mestnega roba in možnosti urbanega razvoja, glede na predlagane trase nove obvoznice, na območju pod Pohorjem.Zaradi predvidene nove infrastrukture bo območje med Tržaško cesto in Pekarsko gorco izgubilo kvalitetne zelene potenciale, hkrati pa pridobilo priložnost za razvoj novega grajenega roba, ki je ključen za povezovanje območja z mestom. Predstavljeni koncepti temeljijo na razvoju programov vzdolž južne obvoznice in omejevanju prevelikega razvoja proti Pohorju. Območje je obravnavano celostno –prepoznvni rob mesta se oblikuje s tipologijo stavb, tako da omogoča prehodnost, upoštevajoč naravno zaledje in mestno dejavnost. Rešitve predstavljajo nova funkcionalna območja in sanacijo obstoječih. Na primer sanacija stanovanjskega območja, razvoj in razširitev primestnega naselja, športno-rekreacijska cona, nakupovalno središče z zabaviščnim centrom, prireditveni prostori in ideja o oblikovanju mestnega zelenega obroča v povezavi z Alpskim parkom, Betnavo in Razvanjem.

V letu 2012 pripravlja Center za urbani razvoj FG UM, v sodelovanju s HAM in Mestno občino Maribor, v okviru projekta Evropske prestolnice kulture, izdajo monografije Mesto:rob.

besedilo: Ines Štefanec

fotografije: Andrej Pohajda

FOTO:

PROJEKTI:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem