VABILO - PDF

Platinasti, zlati, prvič tudi zeleni Svinčnik

Kje: REKTORAT UNIVERZE V MARIBORU, VELIKA DVORANA, Slomškov trg 15, Maribor
Kdaj: 04.10.2012 ob 16:30
Trajanje: 04.10.2012 - 29.10.2012

Svinčnike podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije in predstavljajo častne stanovske nagrade na področju aktualne arhitekture. Letošnji svinčniki so bili podeljeni na Dan arhitektov, 4. oktobra, v Mariboru. V sklopu Tedna arhitekture in prostora je Zbornica za arhitekturo in prostor v sodelovanju s Hišo arhitekture Maribor, pripravila tematsko okroglo mizo Kakovost oblikovanega urbanega pro- stora, podelitev nagrad Zlati svinčnik in otvoritev razstave Slovenska arhitektura in prostor 2012, ki je bila izvedena v razstavišču RAZ:UM. Strokovna priznanja podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) svojim članom, v različnih kategorijah. Častni član je za organizacijske in strokovne prispevke pri razvoju in uveljavitvi stroke in zbornice postal arhitekt profesor Grega Košak. Njegovo aktivno in široko delovanje v domačih in mednarodnih strokovnih združenjih, je upravni odbor ZAPS prepoznal za izjemno. Ob številnih vodstvenih funkcijah, arhitekturnem in urbanističnem oblikovanju, akademskih prispevkih, so posebej izpostavili Košakovo "neizprosno in kot britev ostro kritično misel", s katero se odziva na spremembe v prostoru. Po zgledni realizaciji motela v Grosupljem (1970) se je po letu 1973 začel posvečati urbanizmu in arhitekturi ter postavil vrsto stanovanjskih, šolskih, poslovnih in upravnih stavb, od katerih izstopa stanovanjska soseska ob Dunajski cesti s stolpnico Mercatorja.

Platinasti svinčnik, za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja sta letos prejela mag. Janez Lajovic in arhitekturni biro OFIS arhitekti. Člani žirije prof. dr. Ana Kučan, dr. Viktor Pust in Jurij Sadar so poprej večkrat nagrajeno delo mag. Janeza Lajovica, ki je ustvarjal v arhitekturnem biroju AB od leta 1964 in je avtor preurejenega Mestnega gledališča v Ljubljani ter ploščadi Borisa Kraigherja v Ljubljani, dopolnili z priznanjem Platinasti svinčnik za razvoj stroke in celostno obravnavo arhitekturne problematike. Lajovic je projektiral več šol, v Ljubljani, Skopju in novem Beogradu, ki so vse zgled kakovostne arhitekture. Po letu 1990 se je aktivno vključil v spreminjanje razmer in zakonodaje za uveljavljanje večje vloge arhitekturne stroke v slovenskem prostoru. Mlajša kolega, Špela Videčnik in Rok Oman, ustanovitelja OFIS arhitekti, sta platinasto priznanje prejela za bogato mednarodno arhitekturno prakso, ki jo vzpostavljata med Moskvo, Parizom in Ljubljano. Tandem je znan predvsem po zmagah na natečajih za stadion Ljudski vrt v Mariboru, Mestni muzej v Ljubljani, poslovni kompleks Venezia-Marghera v Benetkah in pravkar zaključujoči realizaciji pariških študentskih domov. Špela Videčnik in Rok Oman v okviru biroja izkazujeta inovativno moč tako pri iskanju arhitekturnih kot oblikovalskih rešitev in tudi pri vzpostavljanju novega mestnega konteksta. Delovanje biroja je že od začetka izrazito mednarodno usmerjeno, od sodelovanja na mednarodnih natečajih, predavanj, izdaj publikacij v tujini, kot tudi gradnje - Biro ima poleg Ljubljane še sedeža v Parizu in Moskvi.

Odlične realizacije s področja arhitekture in krajinske arhitekture, nastale v zadnjih petih letih, so bile nagrajene v podkategorijah stanovanjska hiša, večnamenski objekt in notranja oprema. Zlati svinčnik za enodružinski hišo Suha (2012) v predmestju Škofje Loke, sta prejela arhitekta Peter Gabrijelčič in Boštjan Gabrijelčič iz arhitekturnega biroja Arhitektura d. o. o.. Bivši gospodarski objekt je z nadomestno gradnjo postal stanovanjska hiša, ki se pripenja na travnik s širokim panoramskim pogledom na eni strani. Sodobni atributi se prepletajo s tradicionalnimi: atraktivna zunanjost, nizka poraba energije, dvokapna streha in ujemanje z gabariti okoliških objektov. Volumen novega objekta nadomešča staro stavbo, hkrati pa ustvarja novo vrednost v sodobnem načinu razumevanja takšne hiše. Hiša zadostuje potrebam zasebnega naročnika, sodobne družine, ki živi urbano v ruralnem okolju. V časih, ko v medijih prevladujejo ekspresivni projekti, nas hiša v Suhi spomni, da še vedno obstaja "običajna" arhitektura z "običajnimi" tlorisi, prerezi in detajli, kjer vlada prijetno bivalno okolje, primerno za "običajne" ljudi.

Javnemu naročniku Občini Solčava so večnamenski objekt Center Rinka (2011) načrtovali v biroju AU Arhitekti. Za objekt, ki se s središčno lokacijo reprezentativno kaže v macesnovi frontalni fasadi, so zlati svinčnik prejeli Andreja Podlipnik, Uroš Lobnik ter soavtor Janko Rožič. V asimetričnem volumnu je solčavsko področje pridobilo prostore občine, razstavišče, informacijski center, dvorano, dve stanovanjski enoti in Center za trajnostni razvoj. Uporaba gorskega lesa in kamna v arhitekturnem ovoju in notranji opremi sovpada s smernicami trajnostne gradnje in je logična izbira glede na namen in lokacijo stavbe. Hiša je primer uspešne umestitve, izgradnje relativno velikega javnega objekta različnih vsebin v turistični pomembnem naselju. Njegova subtilno posebna arhitektura se z asimetrično fasado in oblikovanjem fasadnega plašča dobro prilagaja merilu in značilnostim prostora ter hkrati izraža vrednote in usmeritve za trajnostni urbani razvoj. Stavba je po eni strani skoraj nevidno nadaljevanje obstoječega značilnega stavbnega niza ob cesti, na drugi strani pa poudarjeno oblikovana kot osrednji vogalni objekt prostora, na katerega se odpirajo kvalitetni pogledi iz ulic naselja. Dodatno kvaliteto predstavlja tudi oblikovanje notranje opreme, ki povezuje tradicijo in lokalno mojstrstvo s sodobnim oblikovanjem.

Z Zlatim svinčnikom je bila nagrajena tudi rešitev za notranjo opremo trgovine z modnimi dodatki in nakitom, znane slovenske oblikovalke, Lare Bohinc. Mika Cimolini in Igor Kebel iz biroja Elastik sta trgovino na Sloan Street v Londonu opremila z modularnimi stenskimi elementi. Kompoziti v črno zlati kombinaciji ustvarjajo prostor brez senc, obenem so nosilci svetlobnih elementov in luksuznih prodajnih artiklov, ki so razkošje na skromnih dvajset kvadratnih metrih. Barvna kombinacija postavlja logičen kontrast z miniaturnim nakitom, hkrati pa se navezuje na kontekst podobe tradicionalnih londonskih lokalov. Ne nazadnje ta barvna kombinacija seže prav do vrha britanske družbene lestvice in se vpenja v širšo podobo urbanega in kulturnega prostora Londona.

Mednarodna komisija, prof. Brian Cody, mag. Robert Smodiš, Boštjan Vuga in dr. Marijana Šijanec Zavrl, je letos prvič podelila Zeleni svinčnik za inovativno trajnostno gradnjo poslovne stavbe Ekoprodukt, projektantom iz podjetja Arhi3k Milanu Ra?enoviču, Petru Pavšiču in Matjažu Križmanu. Industrijsko-poslovne stavbe so pogosto spregledane, malo jih je takih, ki bi predstavljale arhitekturni presežek ali pa vsaj vzgled. Nagrajena rešitev predstavlja napredek v uporabi materialov pri industrijskih objektih. Fasada in osnovna konstrukcija sta leseni, v kombinaciji z jeklenimi elementi, uporabljeni so reciklirani viri za toplotno izolacijo in strešno folijo. Objekt je dokaz, da se v Sloveniji najdejo ozaveščeni naročniki in projektanti, ki lahko pomembno vplivajo na okoljsko in arhitekturno prihodnost.Vsi prijavljeni in nagrajeni projekti za Zlati svinčnik so na ogled v okviru razstave Slovenska arhitektura in prostor 2012 do 29. oktobra, v Razstavišču RAZ:UM, na Gospejni 10, v Mariboru.

besedilo in fotografije | Katja Šket

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem