VABILO - PDF

Arhitektura =

Pet let slovenske arhitekture

Kje: v razstavišču RAZ:UM v Mariboru (Gospejna 8, Maribor)
Kdaj: 25.10.2012 ob 18:00
Trajanje: 25.10.2012 - 30.11.2012

Razstava je nastala v sodelovanju uredništva revije AB – arhitektov bilten, ki izhaja pod okriljem Društva arhitektov Ljubljane, ljubljanske galerije DESSA in mariborskega RAZ:UM s Hišo arhitekture Maribor, povod oz. priložnost zanjo pa je Evropska prestolnica kulture MARIBOR 2012. 
Predstavlja arhitekturna dogajanja v Sloveniji v zadnjih petih letih, med 2008 in 2012. Štirideset projektov, ki so nosilci misli in podobe sodobne slovenske arhitekturne kulture, pomeni kompleksen pregled in informacijo o živi arhitekturni sceni v Sloveniji. Izbirni kriteriji so bili: doprinos k splošni kulturi prostora, trajnostnost oblikovanja, celovitost izpeljave arhitekturne zamisli, pristop k zastavljenemu problemu, referenčnost, racionalnost, predvsem pa jasnost, doslednost in kakovost konceptualne zasnove. V izbor so vključena tudi dela, ki so jih slovenski arhitekti zgradili v tujini. 
Razstavo spremlja knjiga - katalog, ki je obenem arhitekturni vodič. Predgovoru sledi kratka predstavitev bistvenih mejnikov slovenske arhitekture, nato pa so nanizani izbrani projekti, razdeljeni v tematske skupine: Prenova, dialog; Vas, regionalno; Narava, racionalno, Mesto, urbano; Javni prostor, infrastruktura; Šport, spektakel in Tujina. Za njimi dobi prostor teorija: 9 kritiških besedil – odgovorov na anketna vprašanja. Knjiga je opremljena tudi z zemljevidom in s seznamom projektov. 
Poleg tega, da gre za izbor slovenske arhitekture zadnjih petih let, ki še nima teoretičnega in kritičnega ovrednotenja, je njen namen tudi intelektualni in kritični pogled na bivanjsko kulturo, revitalizacija arhitekturne kritike ter dvig standardov vrednotenja arhitekture.

Slavnostna otvoritev razstave Arhitektura= bo v četrtek 25. oktobra 2012 ob 18h, v razstavišču RAZ:UM v Mariboru (Gospejna 8, Maribor), razstava pa bo na ogled do 30. novembra 2012.

Za dodatne informacije lahko kontaktirate eno od kuratork, Kristino Dešman, kristina.desman@gmail.com.

Ob otvoritvi bo mogoče kupiti aktulni AB (Arhitektov bilten) po promocijski ceni 20,00 €, (v redni prodaji 28,00 €) in nekaj številk pretekle izdaje AB.

SLIKA 1: Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij; bevk perovi? arhitekti, dekleva gregorič arhitekti, OFIS arhitekti, SADAR+VUGA; Vitanje, 2012
Fotograf: Tomaž Gregorič

SLIKA 3 Mladinski hotel Punkl; Maruša Zorec, Uroš Rustja, Martina Tepina, Mitja Novak; Ravne na Koroškem, 2011
Fotograf: Miran Kambič
 
 
 
 
 
 
 
 
fotografije dogodka | Katja Šket

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem