ARHITEKTURNI KINO: Milan Mihelič, arhitekt

Kje: Hiša Arhitekture Maribor
Kdaj: 05.10.2012 ob 18:00

Hiša Arhitekture Maribor in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije Vabita na predvajanja domkumentarnih filmov, ki bodo spremljevalni program Tedna arhitekture in prostora 2012.

5.10.2012 / 18:00 / HAM / Milan Mihelič, arhitekt, dokumentarni portret, 46'

  • Produkcija: RTV Slovenija, Dokumentarni program, 2008/2010
  • Scenarij, režija in montaža: Amir Muratovi?
  • Direktor fotografije in snemalec: Marko Kočevar

Milan Mihelič, arhitekt

Milan Mihelič (rojen 1925) je eden najpomembnejših slovenskih arhitektov XX. stoletja. Velik del življenja se je posvečal oblikovanju ljubljanske mestne magistrale, ob kateri so zrasle njegove stavbe na Bavarskem dvoru (mednarodna avtomatska telefonska centrala, stolpnica SCT, stolpnici v Kersnikovi ulici, črpalka ob Tivolski) in v bližini Gospodarskega razstavišča (hali B in C, Konstrukta in stolpnica RTV, veleblagovnica Slovenijales). Ob Dunajski cesti je načrtoval tudi novo cerkev v Stožicah. S svojimi deli je zaznamoval središča Novega Sada, Osijeka in Vukovarja. Večino teh naročil si je priboril na natečajih. Natančen v prav vsakem detajlu, nepopustljiv do naročnika, izvajalcev, predvsem pa do samega sebe je tudi danes. Tako je sodeloval pri prenovi Gospodarskega razstavišča in mu vrnil sloves izjemne arhitekture izpred petdesetih let.

Njegove stavbe nastajajo po zrelem premisleku, zato so jasna v zasnovi in osvobojene nepotrebnih detajlov. Mednarodna avtomatska telefonska centrala s svojo napeto stekleno fasado predstavlja enega vrhuncev slovenske arhitekture. Bila je del ideje severnih mestnih vrat – osmih stolpnic, ki bi Ljubljani dale monumentalno in prepoznavno mestno podobo. Žal je uresničena le stolpnica S2, nagrajene arhitekturne in urbanistične rešitve so razveljavljene, gradnja pa prepuščena lakoti kapitala. Zato je izjemno kritičen do današnje urbanistične politike glavnega mesta.

Veleblagovnica Stoteks v Novem Sadu zaznamuje križišče dveh najpomembnejših mestnih ulic, blagovnica v Osijeku pa je bila „najsodobnejši supermarket v Jugoslaviji“. Obe stavbi sta bili nagrajeni z najvišjimi državnimi nagradami za arhitekturo.

Z Ilijo Arnautovi?em sta načrtovala prve povojne stanovanjske stolpnice v Ljubljani (Savsko naselje, Roška ulica). Ob tem sta – da bi preizkusila sistem sanitarnih vozlov - eno etažo stolpnice postavila na zemljišču v Peričevi ulici. Še danes živi v tem „poskusnem stanovanju“.

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem