VABILO VODNIK

Sprehod po Novakovi soboški arhitekturi

Kje: pred gledališčem Park, v Murski Soboti
Kdaj: 25.05.2012 ob 18:00

V petek,25. maja 2012,  je bila pred gledališčem Park, v Murski Soboti, otvoritev prve arhitekturne galerije na prostem. Sprehod po Novakovi soboški arhitekturi;  projekt, ki sta ga v okviru partnerskega mesta Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 organizirala kolektiv PREJK12 in Skupaj arhitekti; želi opozoriti na prisotnosti in pomembnosti arhitekturnega opusa domačina arhitekta Ferija Novaka. 

Feri Novak, (1906 - 1959), je pomemben predstavnik funkcionalistične arhitekture in urbanizma pri nas. Študij arhitekture je končal na dunajski Akademiji likovnih umetnosti , s seminarjem pri arhitektu Petru Behrensu. Za tem je nekaj mesecev delal v ateljeju znamenitega arhitekta Le Corbusierja v Parizu. Večino svojega bogatega arhitekturnega opusa je realiziral v Murski Soboti. Bodoči razvoj mesta je določil v skladu z urbanističnim načrtom, ki je temeljil na najnovejših mednarodnih modernističnih smernicah prve polovice 20. stoletja. Feri Novak je svojim ddelovanjem v Mursko Soboto prinesel umetnostne tokove iz tujine, kar je nedvomno velik družbeno kulturni prispevek, ki ga v sklopu razstave obeležujejo označevalci najpoembnejših Novakovih objektov v Murski Soboti. Razstava vsebinsko bogati znanje, opozoraja prebivalce in obiskovalce o lastnem prostoru ter obenem krepi kulturno ponudbo mesta. Na informativnih točkah v mestu in v izbranih lokalih, je  obiskovalcem na voljo  vodič po razstavi, v obliki  zloženke, s pomočjo katerega si lahko samoiniciativno ogledjo Novakova dela po vsem mestu.
V vodiču so oštevilčena, opisana in slikovno predstavljena Novakova dela, ob karti, ki omogoča  pregled nad njimi. Ves opus Novakovih del, je ozačen z informacijski panoji - označevalci, na katerih so predstavljeni posamezni Novakovi projekti. Osnova predstavitve so načrti, sheme in fotografije, ki ponazarjajo značilnosti posameznega dela. Gre za inovativno in zanimivo obliko arhitekturne razstave, oblikovane v duhu današnjega časa, ki ponuja gledalcu sprehod po Murski Soboti. Ob fotografijah in načrtih dobi obiskovalec podrobnejši vpogled v arhitekturono zasnovo objektov, prvotno stanje in spremembe, ki so se zvrstile na objektih  ter jih preverja na dejanski stavbi pred seboj.  
Galerija na prostem bo odprta in ponujala pripadajoče gradivo v slovenskem in angleškem jeziku do 15. septembra 2012.

Tomaž Ebenšpanger, u.d.i.a., avtor razstave

 

Foto: Tina Merica

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem