Monte Rosa - koča, ki se blešči

Kje: na razstavi v Naskovem dvorcu v Mariboru
Kdaj: 01.02.2012 ob 08:00
Trajanje: 01.02.2012 - 24.02.2012

Gorska koča Monte Rosa potuje po razstavnih prostorih v obliki makete in preglednih fotografij od nastajanja projekta do končne realiziacije. Tako vzpostavlja stik z občinstvom, katerega večina ne bo ugledala stvarnega volumna v objemu snega, saj je koča dostopna alpinistom, ki iščejo zavetje pred novimi vzponi na 2785 m nadmorske višine, med Matterhornom in vrhom Monte Rose. Ogledali smo si jo lahko na razstavi v Naskovem dvorcu v Mariboru, med 1. in 24.2.2012.

Koča Monte Rosa je nastala v tesnem interdisciplinarnem sodelovanju med Univerzo ETH Zürich in švicarsko planinsko zvezo SAC, pod idejnim vodstvom profesorja Andrea Deplazesa, ob 150 letnici Univerze. V začetku so študentje iskali in preučevali rešitve v sodelovanju s strokovnjaki in mentorji v okviru semestralnega studia. Na podlagi razvitih modelov so izbrali obliko podobno kristalu, skali, ki je po šestih letih načrtovanja, leta 2009 odprla svoja vrata obiskovalcem. Sprejme lahko do 125 gostov v štirih nadstropjih, ki s toplino lesa v notranjosti tvori kontrastno razmerje z zunanjo srebrno, aluminijsko lupino. Ekstremne klimatske razmere in ekstremna lokacija sovpadata z ekstremnimi tehničnimi rešitvami. Ekstremnimi v smislu poskusa izvedene trajnostne sodobnosti. Koča je namreč večinsko (devetdeset odstotkov) samoskrbna enota, ki s fotovoltaično oblogo na južni fasadi pretvarja sončno energijo, vsebuje premišljene sisteme za pridobivanje pitne vode iz snega, prečiščevanje odpadnih vod in baterijske akumulatorje za shranjevanje viškov energije. Pri izdelavi in izbiri materialov so projektanti upoštevali tendence sodobne, okolju prijazne gradnje, ki poskuša biti trajnostna, povezali so se z lokalnimi švicarskimi delavnicami in podjetji, inteligentni sistemi v koči pa bodo prispevali k minimalni porabi energije za oskrbo.

Projekt navdušuje iz različnih vidikov, ki so se spojili v arhitekturni presežek, kar dokazuje več mednarodno organiziranih razstav, npr. World expo, Aichi na Japonskem (2005), bienale v Sao Paulo (2007), Švicarski arhitekturni muzej (2008), Expo v Shanghaju (2010) ... Profesor Andrea Deplazes, idejni vodja projekta in Marcel Baumgartner, tehnični vodja projekta pa sta leta 2008 za delo prejela Holcimovo bronasto priznanje za trajnostne konstrukcije, na področju Evrope.

Katja Šket

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem