VABILO

PIRANESI 20 LET

ob dvajseti obletnici revije Piranesi

Kje: RAZSTAVIŠČE HAM
Kdaj: 07.03.2013 ob 18:00
Trajanje: 07.03.2013 - 08.04.2013

Letos praznujemo dvajseto obletnico revije Piranesi, prve srednjeevropske arhitekturne revije za kulturo prostora. Izhaja enkrat do dvakrat letno pod okriljem neprofitne organizacije Ustanova Fundacija Piranesi. Njeni bralci so zlasti strokovna javnost v Sloveniji in v tujini.

Idejni vodja, ustanovitelj in odgovorni urednik revije Piranesi je bil arhitekt Vojteh Ravnikar (1943 - 2010). Izhodišče za njen nastanek so bili Piranski dnevi arhitekture, mednarodni arhitekturni simpozij, ki od leta 1983 poteka zadnji vikend v novembru v Piranu. Poslanstvo simpozija je pregled in vrednotenje aktualnega dogajanja na področju arhitekture predvsem v srednjeevropskem in tudi v svetovnem merilu. Na dogodek je vezana mednarodna nagrada Piranesi, ki je tako kot priznanje Piranesi in poročilo žirije predstavljena v reviji Piranesi. Od leta 2011 je njen glavni in odgovorni urednik Robert Potokar, ki je v uredniškem odboru že od leta 1999. Revijo od njenega nastanka naprej soustvarjajo avtorji iz Slovenije in iz drugih evropskih držav.
Osredotočena je predvsem na srednjeevropski prostor, kar ji daje posebno mesto med arhitekturnimi revijami celotne Evrope. Tako si že vrsto let izmenjuje svoje publikacije z uglednimi arhitekturnimi revijami, kot so na primer Quaderns, L'architectur d'aujourd'hui, Baumeister, Il progetto, Oris, Zlatni rez, Architektur Aktuell… Poleg mednarodnih izmenjav ima revija tudi številne tuje naročnike: posameznike, knjižnice in univerze. V Sloveniji ima redne naročnike, predvsem posameznike iz arhitekturne stroke in knjižnice.
Njena zasnova temelji na petih tematskih rubrikah. Sklop, imenovan Arhitekturne ikone,  na nov način osvetli relativno pozabljeno kvalitetno arhitekturo iz dvajsetega stoletja. Intervju podrobneje predstavi arhitekta in njegovo delo, osrednji del revije pa je namenjen sodobni arhitekturni produkciji v prostoru srednje Evrope. Sledi rubrika Design, ki obravnava primere sodobnega oblikovanja. Revija se zaključi z recenzijami knjig, napisanimi na temo arhitekture.

 

fotografije | Katja Šket

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem