VABILO

COLONIARCHITECTS – Trotzdem!

Kje: HAM
Kdaj: 05.12.2013 ob 18:00
Trajanje: 05.12.2013 - 22.01.2014

Coloniarchitects je dunajski arhitekturni biro, ki ga vodita brata Coloni. Po rodu tržaška Slovenca, razpeta med Dunajem in Ljubljano. V galeriji HAM predstavljata izbor projektov, ki so nastali v Avstriji ter Sloveniji.

 

Pred odprtjem razstave bo ob 18.00 predavanje Aleša Colonija.

Odprtje razstave: ob 19.30.

Uvodni govor ob odprtju razstave bo imel doc. Bogdan Reichenberg.

 

Trotzdem!

 

Ta Loosov vzklik, ki ga je morda bolj zasikal kot izgovoril, lahko na svoj način predstavlja tudi odziv na trenutni čas na slovenskem. Stanje - označuje ga razpadanje sistemov, pomanjkanje duha, izguba kriterijev, dela ... od razmišljujočega arhitekta zahteva aktivni položaj borca za resnico. Trotzdem, navkljub vsemu, borca za arhitekturo, tisto osnovno človekovo dejavnost, ki z venomer različnimi odgovori na ista vprašanja spreminja svet.

Alessio Coloni, ki z avtorsko razstavo z istim naslovom bogati sicer borno dogajanje na jesenski arhitekturni sceni v Mariboru, kaže takšen profil. Rojen v Trstu, je svoj osnovni strokovni credo formiral na študiju v Benetkah, ob profesorjih kot so bili Aldo Rossi, Manfredo Tafuri, Luciano Semerani ter ga kasneje dopolnjeval z delom v različnih krajih sveta- Kaliforniji, Berlinu, Kolnu in nazadnje na Dunaju, kjer živi in dela danes. Tako formirano metropolitansko obzorje duha, ki običajno po začetni euforiji kmalu preraste v stanje neprestanega samo -izpraševanja, relativiziranje izhodišč in iskanje resnice, je Alessia, pa tudi brata Marka, postavila med svojevrstne ustvarjalce naše arhitekturna sodobnosti. Razstavljen je izbor projektov ki vsak na povsem drugačen način odgovarjajo na zahteve in kontekst prostora. Rešitve se zato zdijo kot svojevrstni colage, splet nekakšnih pro et contra arhitekturnih iritacij, ki s postavljanjem nasprotnih izhodišč neprestano silijo k razmišljanju. Tako gre n.pr. v projektu Jaunerstrase na Dunaju za kontrapostavitev dveh različnih arhitekturnih mas, obstoječe in nove nad njo, v projektu Lorystrase, prav tako na Dunaju, pa za iskanje razmerja in odnosov med dvema novima in obstoječo večstanovanjsko stavbo. Stanovanjska hiša v Planini nad Ajdovščino, izkorišča izjemno okolje na višini za spoj dveh stavbih mas- ene prizemljene in ene lebdeče. Nekakšen vrhunec arhitekturnega spraševnja pa predstavljata natečajna projekta za NUK 2 v Ljubljani, nastala na časovni razliki dobrih dvajset let. Če je prvi projekt reakcija na lokacijo, ki je zgodovinsko stičišče mnogih kultur: rimske, srednjeveške, baročne in Plečnikove  Ljubljane, je sporočilo drugega predloga za NUK 2 nedvoumno:  ne iščimo Plečnika več na zemlji, Plečnik je v zraku, lebdi.

 

Bogdan Reichenberg

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem