PIRANESI AWARDS 1989-2012

Kje: HAM
Kdaj: 07.11.2013 ob 18:00
Trajanje: 07.11.2013 - 02.12.2013

Obalne galerije Piran že od leta 1983 v novembru organizirajo mednarodni seminar Piranski dnevi arhitekture z namenom vrednotenja aktualne arhitekturne misli evropskega prostora. Razstava, ki vsako leto spremlja srečanje, predstavlja nove arhitekturne dosežke iz območja dežel srednje Evrope. Od leta 1989 se za najboljše stvaritve podeljuje tudi Nagrada Piranesi. Pomenljivo ime omenjenega priznanja se navezuje na velikega italijanskega grafika in arhitekta iz osemnajstega stoletja Giovan Battista Piranesija in domnevnem piranskem poreklu njegove rodbine.

Selektorji različnih evropskih držav izberejo vsako leto po pet projektov, ki se potegujejo za nagrado Piranesi. Mednarodno žirijo sestavljajo aktualni predavatelji Piranskih dnevov arhitekture. Glavno vodilo pri izboru glavne nagrade je kvalitetna umestitev objekta v okolje in ohranjanje identitete okolja. Poleg glavne nagrade se podeljuje priznanje Piranesi in od leta 2009 naprej tudi študentsko priznanje Piranesi.

Prva nagrada Piranesi je bila dodeljena leta 1989 srbskemu arhitektu in urbanistu, profesorju Bogdanu Bogdanoviću za spominski park Dudik v Vukovarju. Sledila so dela priznanih arhitektov kot so Vojteh Ravnikar, Ginno Valle, Klaus Kada, Cannata Fernandez, Henke Schreieck, Urša Komac in Špela Kuhar, Sadar Vuga, Hrvoje Njirić, Maruša Zorec in Matjaž Bolčina idr.

 

V četrtek, 7. novembra 2013, ob 18. uri, bo na temo nagrade Piranesi predaval arhitekt in urednik revije Piranesi Robert Potokar.
 

Produkcija:    Ustanova Fundacija Piranesi v sodelovanju s Hišo arhitekture Maribor

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem