ŽARNO POKOPALIŠČE NA OBMOČJU ČELIGIJEVEGA STOLPA V MARIBORU

Predstavitev magistrske naloge

Kje: HAM
Kdaj: 15.10.2013 ob 16:00

V okviru mednarodne delavnice, ki poteka v organizaciji Oddelka za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo in Fakultete za arhitekturo iz avstrijskega Spittala (Fachhochschulle Kärnten) in jo izvajajo študenti prvega letnika magistrskega študijskega programa arhitekture, bo magistra Klara Vurzer predstavila svojo magistrsko nalogo, v kateri je z mentorjem Jankom J. Zadravcem izdelala projekt za žarno pokopališče na območju Čeligijevega stolpa v Mariboru.

Magistrsko delo obravnava tematiko vrnitve aktivnega pokopališča v središče Maribora. Vsa večja mesta so v preteklosti imela pokopališča v mestnih središčih. Odsevala so kulturo in zgodovino prostora ter bila nepogrešljivi gradnik mestne strukture. V 18. stoletju se je zaradi neprimernih higienskih razmer in stiske ob pomanjkanju prostora pokopališka dejavnost preselila na obrobja mest. Trend zadnjih let pa kaže v novo smer. Žarni pokop z racionalno izrabo prostora omogoča ponovno vključevanje pokopališč v vsakdanji mestni utrip, zato se v večjih evropskih mestih aktivno ukvarjajo z umeščanjem t. i. centrov za žalovanje v mestna jedra. 

 

Vljudno vabljeni!

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem