VABILO

gregorc/vrhovec arhitekti: ARHITEKTURA S POBUDO

Kje: HIŠA ARHITEKTURE MARIBOR / Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15 v mezaninu
Kdaj: 04.12.2014 ob 19:00
Trajanje: 04.12.2014 - 06.01.2015

Vljudno vabljeni na predavanje in otvoritev razstave!

 

“... pristopu pravita arhitektura s pobudo. Pobuda v smislu dodane arhitekturne vrednosti, se pravi ustvarjanja prostorov socialne interakcije, uporabe ekoloških materialov in racionalne zasnove v duhu varčnosti, kar pomeni, da so tlorisi hiš manjši, običajno med 90 in 120 kvadratnimi metri. Gre tudi za pobudo v smislu povojnega modernističnega razumevanja vloge arhitekture, se pravi, da je arhitekt za isto, dostopno ceno dolžan in sposoben vgraditi več kvalitetnega doživetja prostora, na primer večja okna, kvaliteten tloris, stik z vrtom… Pobudo pa razumeta tudi v smislu organizacije gradnje. Ne čakata na investitorja in naročilo, temveč investitorja za vsak projekt najdeta sama in organizirata gradnjo v celoti.”
Urša Marn, Mladina

Arhitektura z veliko dodane vrednosti. Nekaj več vgrajeno v zasnovo. Apartmajska hiša postane počitniška skupnost. Skupina hiš sosedstvo. Prenovljena vila hommage sedemdesetim. Novo kot spomin, odmev starega. Novo zelo novo, staro zelo staro. Ponovna uporaba, re-use. Idej, hiš, kamna, desk. Trajnostna gradnja, zato veliko lesa, veliko stekla, senčila. Udomačenost ambienta, toplina, včasih kar preveč, v hribih. Zavestno. Potem korak nazaj v zadržanost, v gesto drobnih, enostavnih velikodušnosti. Da je svetlo, pogledi zanimivi, vhod gostoljuben, terasa prijetna, hiša lepa. In seveda dostopna. Več arhitekture več ljudem. To nas še vedno zanima.

 

predavanje: 04. 12. 2014 ob 18.00

razstava: 04. 12. 2014 ob 19.00

 

 

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem