VABILO

CONSTRUCTIVE ALPS 2013

Mednarodna nagrada za trajnostno prenovo in novogradnje v Alpah

Kje: HIŠA ARHITEKTURE MARIBOR / Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15 v mezaninu
Kdaj: 22.01.2015 ob 18:00
Trajanje: 22.01.2015 - 03.03.2015

CONSTRUCTIVE ALPS 2013
Mednarodna nagrada za trajnostno prenovo in novogradnje v Alpah (2011-2013)

V začetku leta 2013 sta Švica in Lihtenštajn drugič razpisala mednarodni arhitekturni natečaj Constructive Alps za trajnostno prenovo ter novogradnjo na območju Alp. Strokovna žirija v sestavi Koebi Gantenbein (urednik revije Hochparterre), arhitekti Giancarlo Alle (Italija), Helmut Dietrich (Avstrija), prof. Dominique Gauzin-Mueller (Francija), Andi Goetz (Lihtenštajn), je med več kot 400 prispelimi vlogami sestavila izbor  tridesetih stavb in med njimi podelila tri nagrade ter sedem priznanj. Strokovna žirija je iskala stavbe, ki odražajo polno razumevanje trajnostnosti,  tako vidike čutnega zaznavanja kakor tudi štiri trajnostne vidike: ekološke, ekonomske, kulturne in socialne. Visoka energijska učinkovitost, ki jo je mogoče izmeriti v številkah, je bila zato le eno od meril. Trajnostno stavbo v Alpah definirajo; izbira okolju prijaznih gradbenih materialov oz. način gradnje, vplivi objekta na okoliško regijo, prispevek objekta k doseganju kakovostnejšega življenja za prebivalce, povezanost objekta z javnim prevoznim omrežjem. Žirija je preverjala tudi konsistentnost, torej krogotoke uporabljenih materialov. Med nominiranimi stavbami so tiste, ki  izpolnjujejo navedene zahteve ter tako utelešajo pravo moč ravnovesja grajenega z okoljem, v katerem sta uporaba tehnologije in pozidava tal omejeni le na najnujnejše. Nagrajeni projekti mednarodnega natečaja Constructive Alps pa poleg tega, da  izpolnjujejo zahteve po trajnostni gradnji  uspešno prepletajo racionalno načrtovanje s čutnostjo.

Razstava ponuja pregled različnih vidikov trajnostne prenove in gradnje: na 30 panojih so predstavleni tako pogledi strokovnjakov kot uporabnikov na novozgrajene in prenovljene stanovanjske hiše, industrijske objekte, objekte za prostočasne dejavnosti ter objekte v občinski lasti. Razstava od avgusta 2013 potuje po alpskih mestih Italije, Švice, Avstrije, Francije, Nemčije in Slovenije. Vse nagrajene  ter nominirane realizacije so predstavljene v posebni prilogi švicarske arhitekturne revije Hochparterre (september 2013).

 

Pozdravni nagovor:
- rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Danijel Rebolj
- Blanka Bartol, Ministrstvo za okolje in prostor RS


Po otvoritvi bosta dve predavanji:
Blanka Bartol, predstavnica Ministrstva za okolje in prostor RS bo predstavila pomen in vlogo Alpske konvencije
izr. prof. Uroš Lobnik bo predaval o Trajnostni gradnji v Alpah; predstavil bo trajnostno središče Rinka v Solčavi, stavbo ki je prejela 3. nagrado Constructive Alps.

Vljudno vabljeni!

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem