VABILO

Virginia Vrecl: ARHITEKTURNE IMPRESIJE IN ABSTRAKCIJE

fotografska razstava

Kje: HIŠA ARHITEKTURE MARIBOR / Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15 v mezaninu
Kdaj: 05.03.2015 ob 18:00
Trajanje: 05.03.2015 - 24.03.2015

 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave!

...in prav v tem dvogovoru med resničnostjo in reprezentacijo, je Virginia Vrecl našla lasten izraz predstavljen na pričujoči razstavi. Impresije celote arhitekturnih sestavov se v njenih fotografijah kažejo kot izseki, ki govorijo vzporedno zgodbo. Zgodbo ki je del zgradbe ali okolja in zgodbo, ki posega v polje formalne estetike. Z njo se prvine arhi-tektonike prevajajo v izčiščeno vizualnost. Impresijam se pridružujejo  abstrakcije, ki arhitekturo skozi proces odmišljanja večkrat slikajo onkraj njene intencionalnosti. Kot bi želele preverjati in predstavljati kompozicije z izpostavljanjem vzorcev, oblik, kontrastov, geometrij, igre svetlobe in sence, gradacij itd.,  ki so na prvi pogled skrite v kompleksni celovitosti arhitekture, so njene arhitekturne fotografije usmerjene k "arhistraktni umetnosti"...
dr. Peter Šenk (iz spremnega besedila k razstavi)

______________________________

 

Virginia Vrecl je arhitekturo študirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, opravljala študentsko prakso pri prof. Borisu Podrecci in diplomirala leta 1997 pri prof. dr. Alešu Vodopivcu. Po diplomi je sodelovala z različnimi arhitekturnimi biroji ter po opravljenem strokovnem izpitu leta 1999 začela samostojno pot v projektiranju. Kot članica Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in Društva arhitektov Ljubljana je sodelovala na skupinskih preglednih razstavah, na zadnjih, kot arhitekturna fotografinja.

Z arhitekturno fotografijo se je pričela ukvarjati ob številnih strokovnih ekskurzijah in potovanjih po svetu, namenjenih predvsem raziskovanju arhitekturnega prostora. Svoje znanje izpopolnjuje na različnih delavnicah in tečajih fotografije in je članica Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev.

Njene arhitekturne fotografije so bile objavljene v slovenskih revijah in časopisih ter na domačih in tujih spletnih portalih, med drugimi tudi v lanski številki revije Arhitektov bilten, ki je bila posvečena arhitekturni fotografiji.

Na fotografskem natečaju v okviru Odprtih hiš Slovenije 2011 je prejela nagrado v kategoriji za detajl. Njeni fotografiji sta bili med izbranimi na fotografskem natečaju Ostanki mesta in Foto Emona, v okviru projekta ''Emona 2000'' (Muzej in galerije mesta Ljubljane) in festivala sodobne fotografije ''Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2014'' (Galerija Photon) ter bili razstavljeni na Krakovskem nabrežju v Ljubljani. Sočasno se je uvrstila v izbor za Portfolio Review – Fotonični trenutki 2014.
Samostojno fotografsko razstavo z naslovom Skandinavske arhitekturne impresije je imela v sklopu Piranskih dnevov arhitekture 2014 v Monfortu, v razstavišču sodobnih umetnosti Obalnih galerij Piran.

Živi v Ljubljani, dela in ustvarja povsod.

______________________________

www.virginiavrecl.com

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem