VABILO

TPA - teoretska praksa arhitekture

- prvi dve knjigi iz knjižne zbirke

Kje: HIŠA ARHITEKTURE MARIBOR / Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15 v mezaninu
Kdaj: 09.04.2015 ob 18:00

 

Vabimo vas na predstavitev prvih dveh knjig iz knjižne zbirke TPA – teoretska praksa arhitekture:

- Petra Čeferin (ur.), Tektonika v arhitekturi: Frampton-Semper-Bötticher, 2014

- Peter Šenk, Kapsula: tipologija druge arhitekture, 2015

 

Knjižna zbirka TPA - Teoretska praksa arhitekture, ki jo skupaj izdajata Filozofski inštitut ZRC SAZU in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, je namenjena razvijanju področja arhitekturne teorije. Namenjena je objavljanju prevodov temeljnih teoretskih besedil arhitekture in izvirnih del arhitekturne teorije domačih avtorjev, ki jim je skupno, da nosijo v sebi odgovore na aktualne probleme arhitekture. Zbirka ima dve izhodišči. Prvo je, da arhitektura danes obstaja in deluje v različnih pojavnih oblikah, ki jih ni več mogoče zajeti s klasično dvojico teorije in prakse. Drugo pa je, da je danes za arhitekturo bistvena njena povezanost z drugimi miselnimi polji, predvsem s filozofijo. Z uresničevanjem obeh izhodišč želi zbirka prispevati tudi k vidnejši prisotnosti arhitekture v javnem prostoru.


Na predstavitvi bodo sodelovali:

Tadej Glažar: uvodna predstavitev knjižne zbirke TPA
Aljoša Kolenc: predstavitev knjige Tektonika v arhitekturi: Frampton – Semper – Bötticher
Peter Šenk: predstavitev knjige Kapsula: tipologija druge arhitekture
Uroš Lobnik: vodenje okrogle mize


Na predstavitvi bosta knjigi naprodaj po promocijski ceni.

__________________________________________

Petra Čeferin (ur.), Tektonika v arhitekturi: Frampton-Semper-Bötticher

Skupno stališče v knjigi zbranih treh besedil je, da je arhitektura veščina v starogrškem pomenu besede poiesis, izdelovanja, in sicer izdelovanja materialnih objektov. To veščino opredeljujejo s terminom tektonika. Osrednje besedilo knjige je esej arhitekturnega teoretika Kennetha Framptona, s katerim odgovarja na problem, da se danes zapira možnost za delovanje arhitekture kot kreativne miselne prakse. Njegova teza je, da moramo, če nočemo privoliti v to, da postane arhitektura le velikanska tržna dobrina, vztrajati pri tem, kar je specifično arhitekturni način izdelovanja objektov. To pa je po Framptonu konstruiranje in sicer tektonsko konstruiranje. Ohranitev arhitekture zahteva danes vrnitev k tektoniki. Vrnitev k tektoniki pa je poudarek materialnega temelja arhitekture. Frampton se pri zarisu te teze opira na delo Karla Bötticherja in Gottfrieda Semperja, dveh nemških arhitektov iz 19. stoletja, ki veljata za utemeljitelja pojma tektonike v modernem pomenu besede. V knjigi so objavljeni odlomki iz njunih študij: predgovor in del uvoda v Bötticherjevo temeljno delo Tektonika Grkov in V. poglavje slavne Semperjeve študije Štirje elementi arhitekture.

Izdajo knjige Tektonika v arhitekturi so podprli: GH Holding d. d., RIKO d. o. o. in  Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

__________________________________________

Peter Šenk, Kapsula: tipologija druge arhitekture

Knjiga obravnava arhitekturno, oblikovalsko in urbanistično tipologijo kapsule, ki je predvsem v šestdesetih letih 20. stoletja redefinirala koncept osnovnega gradnika arhitekture - odtlej je ta lahko tudi enofunkcijska ali bivalna minimalna enota imenovana kapsula. Tipologija kapsule se manifestira v raznovrstnih oblikah in izvedbah. Predstavljena je razvojno v kontinuiteti modernega gibanja, skozi njegovo revizionistično kritiko, s pionirskimi primeri ter s primeri in odvodi iz neposredne sodobnosti. Skozi diskurz o eksistenčnem minimumu, funkcionalizmu, tehnoloških, utopičnih, ekstremnih, mobilnih, samozadostnih, potrošljivih in pop sproščenih zasnovah bivališč in bivalne opreme se zrcalijo potrebe spreminjajočih se družbenih razmer ter zahteve po omogočanju novih življenjskih slogov za osebno ali družbeno preobrazbo. Zapuščina univerzalističnega tehnokratizma, ad-hoc izraz kontrakulture, avantgardni nagovor druge strojne dobe skozi etiko in estetiko, eksistencializem, pop, novi brutalizem, architecture autre in regionalni metabolični futurizem, pa tipologijo kapsule opredeljujejo tudi kot arhitekturo odpora s potencialom za iskanje druge arhitekture v sodobnosti.

Izdajo knjige Kapsula: tipologija druge arhitekture so podprli: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, ALPOD d. o. o., ALU KÖNIG STAHL d. o. o., Bazeni in wellness, REMAX d. o. o., BRAMAC STREŠNI SISTEMI d. o. o., GUARDIAN GLASS, VELUX Slovenija d. o. o.


 

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem