VABILO

IZ MALEGA RASTE VELIKO - POL STOLETJA SLOVENSKIH VRTCEV

Kje: HIŠA ARHITEKTURE MARIBOR / Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15 v mezaninu
Kdaj: 21.05.2015 ob 18:00

Arhitektura vrtcev morda ni najpomembnejša tema, je pa zagotovo ena najbolj aktualnih. Otrokova izkušnja prostora, ki se v najnežnejših letih razvoja subtilno vgrajuje v njegov spomin, je eden temeljnih gradnikov njegove osebnosti in kulturne osveščenosti prihodnjih generacij. Arhitektura vrtcev je arhitektura, ki vzgaja.

Z razstavo predstavljamo pregled dosežkov arhitekturnega načrtovanja vrtcev v Sloveniji od začetkov njihove namenske gradnje skozi celotno obdobje razvoja, različne družbene ureditve ter demografska nihanja v družbi do danes. Obenem želimo opozoriti, da prav v današnjem času s pogosto neprimernimi prenovami in energetskimi sanacijami za vedno izginjajo tudi arhitekturno kakovostne stavbe, ki soustvarjajo našo kulturno identiteto. Potujoča razstava, zasnovana v  arhitekturni galeriji Dessa v Ljubljani, je prva razstava, ki obravnava tematiko arhitekture vrtcev v Sloveniji.

 

________________________________

 

Špela Nardoni Kovač in Damjana Zaviršek Hudnik, samostojni ustvarjalki na področju kulture, pooblaščeni arhitektki ZAPS in članici Zavoda Dessa. Njune projekte povezuje raziskovalen, celovit in odgovoren pristop k načrtovanju. Verjameta, da urejeni, dobro oblikovani prostori spodbujajo delovanje in ustvarjalnost, življenjsko energijo, vplivajo na počutje njihovih uporabnikov, so prilagodljivi, trajni in trajnostni. Na izzive v prostoru se odzivata konkretno, s prevpraševanjem vsakdanjih navad in sodobnega načina življenja, povezovanjem in izobraževanjem različnih uporabnikov prostora, pobudami za urejanje spregledanih prostorov. Ukvarjata se predvsem s stanovanjskimi in družbenimi objekti, objekti za vzgojo in izobraževanje ter oblikovanjem odprtega javnega prostora. Svoje zamisli in razmišljanja o prostoru preverjata s sodelovanjem na javnih in vabljenih natečajih.

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem