PRESS_SLO PRESS_ENG

Ulla-Maija Alanen: HUMAN SPACE/ČLOVEŠKI PROSTOR

Študija o anatomiji arhitekture in arhitekturi anatomije

Kje: HAM, Krekova 2, Maribor
Kdaj: 27.10.2016 ob 18:00
Trajanje: 27.10.2016 - 16.12.2016

Razstava je podaljšana do 16.12.2016

 

Razstava Human Space/Človeški prostor umetnice-arhitektke Ulle-Maije Alanen temelji na študiji arhitekture anatomije in anatomije arhitekture z nizom fotografskih del, ki obiskovalcem omogočijo (v)pogled v podvodni svet, človeško telo in arhitekturni prostor.

Razstavo bo odprl dekan Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, prof. dr. Miroslav Premrov.

Vljudno vabljeni!

____________________________________________________________________________________________________________________


"Med arhitekturo in proporci človeškega telesa obstaja pomembna povezava in kdor se ne spozna na človeške oblike in še posebej na anatomijo, ne bo razumel arhitekture."  Michelangelo

Ko razmišljamo o človekovem odnosu do arhitekturnega prostora, govorimo o izkušnji prostora, vendar prostor, skozi katerega občutimo vse kar nas obdaja, pogosto ostaja onkraj diskusije. Izkušamo in dojemamo zunanji prostor, naša koža pa te izkušnje razmeji od našega fizičnega notranjega prostora: občutki se manifestirajo v našem telesu.
Ko vstopimo v galerijo, stopimo v lastno notranjo krajino. Arhitekturni prostor in telesni prostor se združita, in ko se naša notranja krajina, strukture in proporci predstavijo kot arhitekturne alegorije in metafore, slednji dobi novo dimenzijo. Topografija človeškega telesa postane krajina, geografija kože. Zemlja, zrak in voda dihajo in so ujeti v trenutku posnetka podobe: nevidna oblika, ki jo v prostoru za seboj pušča gibajoča se oseba, postane vidna in podvodne fotografije resonirajo s tekočimi krajinami MRI slik.
Ko se premikamo v vodi, je naša koža kot membrana, ki ločuje naš notranji ocean od vode okrog našega telesa. Različne membrane v nas so večplastne kože, ki nosijo in poganjajo tokove znotraj nas. Površine, ki označujejo arhitekturni prostor lahko razumemo kot kožo zgradbe, katere naloga je - kot v primeru mejne površine našega telesa - da hkrati ločuje in povezuje.

Ulla-Maija Alanen je v Helsinkih delujoča umetnica in arhitektka. Njene umetniške stvaritve so bile predstavljene v različnih delih sveta. Med drugim je bila pionirka na področju velikih fasadnih projekcij, ki omogočajo odziv na urbani prostor. Njena trenutna dela sestavlja več fotografskih razstav in razstav podvodnih video projekcij, pa tudi kulturno delo s starejšimi osebami: skozi umetnost in arhitekturo se ukvarja z izboljšanjem življenjskih razmer ljudi z oslabljenim spominom.

 

POVEZAVE

Video napovednik:
https://vimeo.com/164084005

Katalog razstave, predgovor prof. Juhani Pallasmaa:
https://issuu.com/artavenue360/docs/ihmisen_tila_fin_eng__19052016_2

Ulla-Maija Alanen´s CV:
http://www.kolumbus.fi/ulla-maija.alanen//CV_Oct_2016.pdf

 

 

Posebej se zahvaljujemo: Arts Promotion Centre Finland, ATC Global Solutions, Kordelin Foundation

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem