Fokus na modernizem: ARHITEKTURA NOVEGA SADA 1970-1985

Kje: HAM, Krekova 2, Maribor
Kdaj: 24.10.2019 ob 17:00
Trajanje: 24.10.2019 - 13.12.2019

Društvo arhitektov Novega Sada (DaNS) v sodelovanju z arhitekturnim fotografom Reljo Ivanićem predstavlja razstavo `Fokus na modernizem: Arhitektura Novega Sada 1970–1985`, ki je bila prvič prikazana l.2018 v Novem Sadu (Zgodovinski arhiv), je gostovala l. 2019 v Kragujevcu (Dnevi arhitekture Kragujevac), ter nadaljuje javno predstavitev raziskovalnega projekta Jugoslovanski modernizem v Vojvodini, ki identificira, valorizira in (ponovno) pozicionira arhitekturo druge polovice 20. stoletja.

Predhodni del razstave, ki je potekala leta 2017 v Muzeju sodobne umetnosti v Vojvodini (MSUV) in gostoval v Galeriji Dessa v Ljubljani, je predstavil modernistično dediščino Novega Sada v obdobju 1950-1970 in potrdil, da so take razstave potrebne. Tema sodobne povojne dediščine Novega Sada je namreč kompleksna, obsežna ter zahteva številne formate, da v celoti izgradi podobo teh procesov.
 

Kar je arhitekturnemu ustvarjanju med letoma 1970 in 1985 skupno, je nov, kritičen odnos do vrednot prvega povojnega modernizma, funkcionalnega, racionalnega, strnjenega v obliki in izrazu.
 
Obdobje 1970-tih je bilo označeno za obdobje družbene blaginje, in je prineslo svobodnejši odnos arhitekture, njenih vrednot in priložnost za raziskovanje modalitet poznega modernizma, tudi preko vizuelnih dražljajev. Še bolj pa se je kazala potreba po premisleku stvari znotraj lastnega okolja. Naročila so odražala živahnost sedemdesetih let - velike in reprezentativne poslovke, univerzitetni kompleksi, veleblagovnice, športni centri; sami programi so nakazovali pripravljenost družbe, da se naprej izgrajuje preko arhitekture, ki to spodbuja tako programsko kot v vizualno. 
 
Razstava je zasnovana s prikazom šestih javnih ali poslovnih stavb; njihov izbor kaže na teme epohe, ki jih odpirajo. Te stavbe niso idealna predstavitev tega prostora in časa; predvsem pa so polemične, presenetljive, lepe v iskrenosti svojih izvirnih prizadevanj. Predstavljajo pa tudi delce resničnosti v teh petnajstih letih ustvarjalnosti, ki jih zajema razstava. Njihov izbor je usmerjen v željo avtorjev, da opozorijo na vrsto tem, ki jih stavbe predstavljajo ali odpirajo, v procesu tranzicije tržnih urbanističnih mehanizmov in znotraj zelo nejasnega odnosa sodobne družbe do vrednot, na katerih so zgrajene.
 
Tudi tokrat je arhitekturna fotografija osnovno sredstvo za udejanjanje novega dojemanja prostora in stavb, ki se s takim raziskovanjem uveljavljajo kot ikone lokalne arhitekture in kulture. Obenem pa se jih kontekstualizira v širšem dojemanju (jugoslovanske) pozne moderne. 
 

Predstavljene arhitekture:

 
VELEBLAGOVNICA STOTEKS
1968-1972
kasnejši nazivi: Tržni center Bazar, Bazar Novi Sad
rekonstrukcija: 2004-2006
načrtovalec arhitekture in urbanizma: Milan Mihelič (in Urbanistični zavod Novi Sad)
sodelavci: Kamilo Kolarić, Tomaž Goršič, Peter Zupan, Ana Pauhlje, Jože Jaklič, Franci Kržič
projektni biro: Konstrukta, Ljubljana
 
FILOZOFSKA FAKULTETA UNIVERZE V NOVEM SADU
1972-1978
avtorji arhitekture: Božidar Janković, Ljiljana Jovanović, Aleksandar Stjepanović
projektni biro: Komfor, Beograd
 
ZAVOD ZA ZAVAROVANJE VOJVODINA
1974–1976
kasnejši nazivi: DDOR Novi Sad
rekonstrukcija in dogradnja: 1997, 2002
glavni projektant: Miodrag Lozić
sodelavci: Mirjana Cvetković, Dragutin Piberger
projektni biro: Projektni zavod Vojvodine, Novi Sad
 
ELEKROVOJVODINA
1977
kasnejši nazivi: EPS distribucija 
dogradnja: krilo dispečerskega centra, 1989
glavni projektant: Milan Matović
sodelavci: Branislav Ivanović, Laslo Erdelji (1977), Bratislav Karadžić (1989)
projektni biro: Arhitekt, Novi Sad
 
MESTNI ŠPORTNI CENTER VOJVODINA 
1978–1981
kasnejši nazivi: ŠPORTNO-POSLOVNI CENTER VOJVODINA (1983), SPENS (popularni naziv)
avtorji arhitekture: Živorad Janković, Branko Bulić, Duško Bogunović
projektni biro: Institut za urbanizem in prostorsko planiranje Arhitekturne fakultete Sarajevo
 
ERA NOVKABEL
1983
glavni projektant: Milorad Milidragović
sodelavci: Jovan Boškov
projektni biro: Projekt 76 i Neimar, Novi Sad
 

 

 

Organizatorji: Andrej Strehovec (DaNS), Peter Šenk (HAM)
Avtorji koncepta in kustosi razstave: Relja Ivanić, Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, Aleksandar Bede, Andrej Strehovec
Avtor fotografij: Relja Ivanić
Tehnična obdelava fotografij: Igor Vukičević

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem