Plakat projekta

RAJZEFIBER BIRO

prenova prostora na Gosposki ulici 11

S študenti študijskega programa arhitektura smo se nedavno lotili prenove prostora nekdanje cvetličarne na Gosposki ulici 11, ki bo odslej gostil nekonvencionalni turistični biro poimenovan Rajzefiber biro.
 
Pri prenovi interierja rajzefiber biroja gre za nekovencionalno prenovo prostora, pri kateri je bilo potrebno upoštevati zelo omejene stroške prenove.
Razvoj ideje je potekal po več stopnjah. Prva je bila zasnova klasične turistične agencije, ki je bila po podrobnejšem spoznavanju nanoturizma opuščena. Druga ideja se je nanoturizmu nekoliko bolj približala, a smo jo zaradi drage izvedbe še razvijali in nastala je končna rešitev.
Prostor, v katerem je bila prej dolga leta cvetličarna, ima obokane stropove, katere smo tudi ohranili. Nova bela preobleka predstavlja kontrast surovim, neobdelanim zidovom, kateri pripovedujejo prejšnje zgodbe prostora. Prostor smo zapolnili z modularnimi enotami v rastru 50x50 centimetrov, kar mu omogoča večnamembnost. Prostor se bo uporabljal za več aktivnosti; za prodajo spominkov, v njem bodo potekala predavanja, večerje, koncerti in mini predstave, organizirale se bojo čajanke, namizne družabne igre in delavnice, v prostoru pa bo mogoče tudi prespati. 
Modularne enote, ki so oprema prostora, predstavljajo boksi iz OSB plošč, ki lahko služijo kot miza, stol, poličke, omare, postelja ali oder. Projekt omogoča veliko stopenj flexsibilnost, uporabnik pa lahko prostor sam modificira in prilagaja trenutnim željam in potrebam.
Prenova rajzefiber biroja je projekt v nastajanju, prostor nima končne podobe, svojo podobo dobiva skozi participacijo uporabnikov.
 
Idejno zasnovo so napravili SAMO LORBER, MAŠA KRESNIK in NIKO POLJANŠEK. Projekt je vključen v programski sklop NANOTURIZMA v okviru ljubljanjskega Bienala industrijskega oblikovanja BIO 50.
 
Vabljeni na ogled in pokušino alternativnih turističnih praks.
 
nosilec projekta: "Društvo HIŠA! društvo za ljudi in prostore" v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo ter drugimi partnerji mentorstvo projekta prenove: dr. Kaja Pogačar (FG) in Robert Veselko (Studio Birka)
 
Povezave:
https://www.facebook.com/rajzefiberbiro
http://bio.si/sl/
 

FOTO:

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem